Itäinen Viro

 Muutama kuvajuttu matkasta itäiseen Viroon 18.-22.9.2022

Valaste Joan jyrkännettä hieman ennen Toilaa lännestä päin tultaessa. Tämä on Viron korkein jyrkännekohta Suomenlahteen. Putousta 30 metriä.

Ruskaa oli syyskuun puolen välin jälkeen Virossa paikka paikoin enemmän, kuin eteläisessä Suomessa.

Viron ehkä tunnetuin ja suurin luonnonvara on palava kivi. Tässä näkyy, miten kivi palaa. Itä-Viron pohjoisosa onkin tätä palavan kiven aluetta ja mitä pohjoisempana, eli lähempänä Suomenlahtea ollaan, sitä pinnemmalla kiviaines on.

Kiviöli on paikkana, jossa on paljon palavan kiven kaivostoimintaa. Tässä vanhaa kaivosaluetta ja alueella kulkee tällaisia "vesialtaita", jotka ovat kaivosten vanhoja tienpohjia. Näitä kulkee kiemurrellen alueella paljon. Syvyyttä näillä on pääasiassa noin 6-8 metriä. Reunavallit ovat ns. rääpekiveä, jota on kasattu teiden molemmille puolilla.

Kiviölin jalostamoa ja tehdasaluetta horisontissa. Palava kivi on Viron tärkeimpiä energianlähteitä. Tehdasalueen vieressä ja yleensä alueilla näkyvät kumpareet ovat vanhoja kaivosalueita ja niistä tullutta kivijätettä. Muuten Viro on melkoisen tasaista maata ja siellä ei ole mäkiä. Eteläisessä Virossa on hieman korkeampia kumpareita ja vaihtelevaa maastoa.

Tällaisella jättikauhalla on aikoinaan kaivettu palavaa kiveä. Kerralla kauha kauhaisi noin 7-8 tonnia palavaa kiveä.

Tämä on Narva-Joesuun satamasta. Taustalla näkyvä ranta ja maa ovat Venäjää, eli naapurimaa on melkein kivenheiton päässä. Suurinpiirtein keskellä lahtea kulkee valtakunnanraja.


Kaksi yllä olevaa kuvaa ovat Sakan kartanon alueelta. Muistomerkki on kartanon isäntäväen tilaama muistomerkki lahjana 100 vuotiaalle Viron tasavallalle ja samalla kiitos baltiansaksalaisten panoksesta ja muisto heidän uudelleensijoittamisestaan.


Sillamäen promenaadia. Sillamäe oli pitkään tuntematon ja salattu kaupunki.

Sillamäen kaupungintalo.



Edelleen Sillamäen hienoa promenaadia, joka johtaa kaupungin keskustasta Suomenlahteen.


Peipsjärven rannalla Kauksissa on hienoa hiekkarantaa.




Kommentit